Kesäkurpitsa on yksi lempivihanneksistani. Se sopii grillattavaksi ja lasagneen, pannulla paistettuna lisukkeeksi lähes ruokaan kuin ruokaan, pitsan päälle, ohuina siivuina kurkun asemasta leivän päälle (+ ripaus Herbamarea, nam) ja viipaleina salaatiin.
Tein alkuviikosta siitä myös pastan juuston ja sitruunan kanssa. Tämä kastike valmistuu samassa ajassa, kun pasta kypsyy:
KESÄKURPITSA-KOSKENLASKIJA -PASTA
1 kesäkurpitsa
öljyä tai voita paistamiseen
vettä
n. 1/2 pkt Koskelaskijajuustoa
luomusitruunaan mehua puristettuna ja kuorta raastettuna
mustapippuria
suolaa
tuoretta basilikaa
(täysjyvä)pastaa
päälle parmesaania
Leikkaa kesäkurpitsasta päät pois ja höylää siitä juustohöylällä ohuita lastuja pituussuunnassa. Paista lastuja öljytilkassa tai voissa paistinpannulla, kunnes saavat hieman väriä. Rouhaise päälle suolaa ja mustapippuria myllystä. Lisää joukkoon vettä ja anna sen kuumentua. Murenna Koskenlaskijajuustosta nokareita, lisää ne pannulle ja sekoittele, kunnes juusto sulaa. Pese ja halkaise luomusitruuna, purista kastikkeeseen hieman mehua ja raasta mukaan kuorta maun mukaan. Mitä enemmän, niin sen sitruunaisempaa. Revi lopuksi joukkoon tuoretta basilikaa.
Annostele keitettyä pastaa ja kastiketta lautasille ja raasta päälle vielä parmesaania.