Illalla sekoitetaan taikina, jota ei tarvitse kummemmin vaivata ja annetaan sen nukkua viileässä yön yli. Aamulla taikinasta nostellaan lusikalla pellille kekoja joista paistuu pitkällä paistoajalla (noin puoli tuntia) rapeakuorisia ja sisältä pehmeitä sämpylöitä. Aamusämpylöitä. Tämän alunperin Siken Sikeltä sinulle -blogista löytyvä sämpyläohje on helppo ja kirjaimellisesti vaivaton: taikinaa kun ei tarvitse vaivata ja vatvoa, riittää vain kun sekoitat ainekset puuhaarukalla tai lusikalla sekaisin ja maltat jättää sen tarpeeksi löysäksi. Käsiä ei tarvitse sotkea taikinaan kertaakaan (kammoan taikinoita, jotka vain venyvät pitkin sormia ja astiaa).
Alkuperäisestä ohjeesta poiketen käytin yhden pussin kuivahiivaa ja laitoin suolaa vähemmän. Siken suolamäärä oli 1 rkl, minä lisäsin summamutikassa vain noin teelusikallisen. Jauhojen laatuakin voit vaihdella oman maun mukaan, kunhan kokonaismäärä pysyy suht samana.
SÄMPYLÄT
7,5 dl vettä
25 g tuorehiivaa (TAI 1 pussi kuivahiivaa)
1 tl suolaa
1,5 dl ruisjauhoja
2 dl kokojyväjauhoja, spelttiä tai grahamia tms
noin 10 dl vehnäjauhoja (ei liikaa)
+ kourallinen siemeniä: auringonkukkaa, seesamia, kurpitsansiemeniä tai pellavansiemeniä.
Sekoita vesi, hiiva (jos käytät tuorehiivaa) ja suola yhteen ja lisää ruisjauot ja kokojyväjauhot. Tai jos käytät kuivahiivaa, sekoita se ensin jauhoihin ja kaada vesi päälle. Lisää sitten vehnäjauhoja, kunnes tulee paksun puuron kaltainen taikina. Älä sen kummemmin vaivaa taikinaa, vaan reipas sekoitus puuhaarukalla/lusikalla riittää. Taikina on valmis kun siinä tuntuu hieman sitkoa. Laita taikina leivinpaperilla ja liinalla peitettynä jääkaappiin yöksi. Meillä taikina nukkui viileällä kuistilla.
Laita aamulla uuni lämpenemään 220 asteeseen. Nostele kylmästä taikinasta lusikalla kekoja leivinpaperin päälle uunipellille ja ripottele pinnalle halutessasi siemeniä. Paista sämpylöitä noin 35 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kunnolla väriä pintaansa.
Pitkä paistoaika ja kuuma uuni takaavat rapean kuoren!