“Laskiaispulla on pulla, joka on täytetty kermavaahdolla ja vaihtoehtoisesti joko mantelimassalla tai hillolla. Alkuperäisen, 1700-luvulta olevan reseptin mukaan täytteenä on mantelimassaa ja kermavaahtoa, mutta Suomeen levittyään 50- ja 60-luvulla mantelimassa on korvattu usein hillolla, mantelimassan vaikean saatavuuden ja korkean hinnan vuoksi. Alkuperämaassa Ruotsissa täytteenä on aina mantelimassaa, mutta hilloversioita löydetään usein myös Norjasta ja Tanskasta, Suomen lisäksi.” – Wikipedia
Käytiin jo sunnuntaina läheisessä pulkkamäessä ja illalla leivottiin satsi vehnästä. Harvoin tulee peruspullaa tehtyä, mutta nyt näin laskiaisen kunniaksi ajattelin tempaista ja kyllähän ne kermavaahdon ja hillon kanssa hyvältä maistuvatkin. Ja se kardemumman / pullan tuoksu keittiössä on niin mahtavaa! Osa jauhoista oli luomuvehnäjauhoja ja osa ravintorikkaita spelt-jauhoja, joita olen saanut kotimaiselta SunSpeltiltä kokeiltavaksi. Lue speltistä lisää yrityksen nettisivuilta.
PULLA
(noin 25 pikkupullan perusohje)
200 g voita
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
2 dl sokeria
2 rkl kardemummaa
1 ½ tl suolaa
1 kananmuna
noin 12-15 dl vehnäjauhoja (joista osa spelt -alkuvehnäjauhoja)
voiteluun 1 kananmuna (ja päälle raesokeria)
laskiaispullana laita täytteeksi kermavaahtoa ja hilloa
Sulata rasva ja laita se sivuun odottamaan. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota siihen tuorehiiva. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja muna.
Lisää jauhoja vähän kerrallaan, jotta näet ettei taikinasta tule liian paksua. Varsinkin spelt-jauhoja käytettäessa taikina tulee jättää hieman tavallista löysemmäksi. Lisää viimeisen jauhoerän yhteydessä sulatettu rasva.Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa. Peitä kulho liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi noin puoli tuntia.
Pyöritä taikinasta pellille leivinpaperin päälle pieniä pullia ja anna kohota vielä noin 20 minuuttia keittiöpyyhkeen alla. Voitele kohonneet pullat vatkatulla munalla ennen uuniin laittoa ja ripottele päälle halutessasi raesokeria.
Paista pullia 200-asteessa keskitasolla 8–10 minuuttia, kunnes saavat hieman paistoväriä pintaansa. Halkaise ja täytä jäähtynyt pulla kermavaahdolla ja hillolla tai nauti sellaisenaan.
2 comments
Korjaus ohjeeseen: täytä kermavaahdolla ja MANTELIMASSALLA! 🙂 Enää ei olla 50- tai 60-luvulla, jolloin kyseinen mömmö oli kallista tai vaikeasti saatavaa.
Heja Sverige, ruotsalaiset ovat tässä(kin) asiassa fiksuja, ei mitään hillopullia!
Ja makuasioistahan ei voi kuin kiistellä…mutta hillolla ja kermavaahdolla täytetty pulla on hillolla ja kermavaahdolla täytetty pulla, ei laskiaispulla!
Hihii, makuasioitahan nämä! IAloin nyt muistelemaan, että olenkohan KOSKAAN syönyt mantelimassapullaa? Täytyiskin testata ihan joskus, viimeistään vuoden päästä. Nyt on mun laskiaispullakiintiö tältä vuodelta sopivasti täys 😉