Pataleipä on pop. Superhelppo ja terveellinen, ja sitä voi muunnella lähes loputtomasti oman maun mukaan. Jauhoja voi vaihdella: spelttiä, kauraa, tehdä viljaisampaa tai vaaleaa. Lisätä sekaan siemeniä, leseitä, kuivattua hedelmää, porkkanaraastetta..
Olen tehnyt tällä viikolla jo kaksi leipää: ensimmäinen oli tummempi ja sisälsi kauraa sekä auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä. Tämä toinen (kuvassa), oli vaaleampi ja pilkoin sekaan kuivattua taatelia. Laitan tähän nyt ohjeen tästä viimeisimmästä leivästä.
PATALEIPÄ
4 dl vehnäjauhoja
3 dl grahamjauhoja
1 tl ruususuolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3,5 dl lämmintä vettä (42-asteista kuivahiivan kanssa)
pilkottua taatelia
pari rkl chia-siemeniä
padan sipaisuun ruokaöljyä
Sekoita kuivat aineet ja lisää reilusti lämmin vesi. Taikinaa EI vaivata, vaan ainekset sekoitetaan nopeasti kulhossa esimerkiksi puuhaarukalla. Jätä kelmulla peitetty taikina kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän on luvassa makua.
Kääntele kohonnut taikina kulhossa jauhojen ja esim puulastojen avulla palloksi. Peitä vielä liinalla ja kohota tässä vaiheessa 30 minuuttia.
Laita 2-3 litran kokoinen, kannellinen pata uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut kulhossa 30 minuuttia, ota pata uunista ja sipaise sen pohjalle ja reunoille hiukan öljyä. Nosta taikina pataan ja kansi päälle. Paista leipää ensin 30 minuuttia kansi päällä ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia ilman kantta, jotta se saa kauniin värin pintaansa.
Kypsä leipä irtoaa padasta helposti, ja anna sen levätä hetki liinan alla ennen maistamista.
2 comments
Mun on pitänyt kokeilla, ehkä vihdoin viikonloppuna kokeilen 🙂 Voiko pataleivän tehdä Sarpanevan pataan?
Moi, kannattaa kyllä tehdä! Mä olen tehnyt pelkästään Sarpanevaan, joten onnistuu sillä hyvin 🙂