Rajamäen tuotteilla syksyllä toteutettu yhteistyö (katso täällä) sai nyt jatkoa, kun pääsimme tutustumaan erilaisiin valmiisiin balsamikastikkeisiin, aitoon del Duca balsamicoon ja maustettuihin viinietikoihin. Tumma balsamico-kastike on meidän ruokapöydässä jo ennestään tuttu ja olemme käyttäneet sitä lähinnä salaatin kanssa. Selatessani reseptejä Rajamäen nettisivuilla yllätyin siitä kuinka monipuolisia mausteita viinietikat ja balsamietikat ruuanlaitossa ovatkaan!
Kokkaamme usein uunikasviksia, jossa uunivuokaan pilkotaan vaihtelevasti erilaisia juureksia ja vihanneksia. Tätä meillä syödään usein muun muassa savustetun kalan ja tsatsikin kanssa. Aiemmin en ole tullut lisänneeksi juuresten päälle balsamicoa, mutta nyt sain käsiini reseptin, jota mukailleen tein oman version, jossa kasvisten päälle lisättiin oliiviöljyä sekä balsamicoa. Tämä lisuke toimii hyvin myös näin joulun aikaan, vaikkapa perinteisten laatikoiden sijaan.
“Käytä aitoja Del Duca-balsamiviinietikoita esimerkiksi italialaisen keittiön hapanimeläkastikkeissa, salaatinkastikkeissa, pihvien haudutusliemissä, grillatun lihan mausteena, paahdettujen tai marinoitujen vihannesten seurassa ja tuoreiden mansikoiden maustajana.”
Kasviksiin saa tulla väriä pintaan
PAAHDETUT BALSAMICOKASVIKSET
Pestyjä juureksia / vihanneksia: esimerkiksi porkkanaa, bataattia, perunaa, sipulia, munakoisoa, paprikaa, valkosipulia..
ja
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl del Duca Aceto Balsamico di Modena
2 rkl hunajaa
1-2 tl suolaa
mustapippuria
tuoretta rosmariinia
Leikkaa juurekset ja vihannekset lohkoiksi (saavat jäädä aika reiluiksi suupaloiksi) ja lado ne laakeaan uunivuokaan. Kaada päälle oliiviöljy, Modenan Balsamietikka, hunaja, suola ja mustapippuri. Irroita rosmariinin lehdet ja lisää joukkoon. Sekoita. Paahda kasviksia 200 asteisessa uunissa 40-60 minuuttia riippuen lohkojen paksuudesta. Kokeile kypsyyttä haarukalla.
Näin pikkujouluaikaan voi pöytään kattaa kaikenlaista pikkusyötävää, esimerkiksi erilaisia salaatteja ja juustoja. Brie-kolmiosta saa näyttävän tarjottavan joulupöytään, kun sen päälle latoo pähkinöitä (käytin valmista pähkinäseosta) sekä raidat siirappia ja balsamikastiketta. Brie maistuu hyvältä keksin päällä kera päärynän ja kastikeen, vaalean tai tumman: “Raikkaan hedelmäinen ja tuoreen happoinen vaalea balsamikastike sopii mainiosti keveisiin ruokiin, kuten broilerille ja kalkkunalle, salaattiannoksiin sekä hedelmien ja marjojen kanssa. Tumma, pehmeä balsamikastike sopii puolestaan erityisesti haudutettuihin ja paahdettuihin liha- ja kasvisruokiin sekä ruokaisampiin salaatteihin ja juustoille.”
Piparkakun päällä brie, pähkinää, päärynää ja valmista balsamikastiketta
KATKARAPU-AVOKADO -SALAATTI
vihreää salaattia
avokado
katkarapuja
kurkkua
parmesaanilastuja
suolattuja cashewpähkinöitä
mustapippuria
Lado vihreän salaatin päälle avokadolohkoja, sulatettuja katkarapuja ja kurkkua. Höylää päälle juustohöylällä reiluja parmesaanisiivuja ja ripottele pähkinät pinnalle. Rouhaise mustapippuria ja kaada päälle yrttistä kastiketta (ohje alla).
RAIKAS YRTTIKASTIKE SALAATILLE
1 dl öljyä
2 rkl Rajamäen Balsamietikkaa
2 rkl vettä
1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua pippuria
1 tl sokeria
kuivattuja yrttejä, mm. basilikaa, timjamia, oreganoa
Sekoita kaikki aineet keskenään ja anna kastikkeen maustua jääkaapissa yön yli. Ravista kastiketta ennen käyttöä, jotta ainekset sekoittuvat.
VUOHENJUUSTO-SPELTTISALAATTI PÄHKINÖILLÄ JA PÄÄRYNÄLLÄ
vihreää salaattia
spelt-karkearouhetta
vuohenjuustoa
päärynää
pähkinöitä
päälle tummaa balsamikastiketta
Keitä spelttirouhe kypsäksi paketin ohjeen mukaan (n. 20 minuuttia suolalla maustetussa vedessä). Kaada vesi pois ja huuhtele rouhe kylmällä vedellä. Lado vihreää salaattia kulhoon, lisää spelttirouhetta, vuohenjuustokiekkoja, kuutioitu päärynä ja pähkinät. Päälle sopii tumma, paksu balsamikastike.
Aito italialainen ja nimisuojattu Aceto Balsamico del Duca -balsamico lasipullossa on aina hyvä ja sellainen valmis lahjaidea herkuttelijalle. Lue lisää tästä balsamicosta Rajamäen sivuilta: historiaa, reseptejä sekä monipuolisia käyttövinkkejä!
Toteutettu yhteistyössä Rajamäen kanssa
2 comments
Ihania kuvia sulla tässä. Rajamäen balsamicoa en ole koskaan maistanut. Löysin tässä syksyllä ihan parhaan Tampereelta. En ikinä oo maistanu mitään niin hyvää. 🙂
Kiitos! Maistelemisen arvoisia ovat nämäkin balsamicot. Ja minut yllätti kuinka hurjan monipuolisia!