Leivottiin alkuviikosta miehen kanssa yhteistuumin tämän talouden ensimmäinen juustokakku ikinä! Hommaan kannusti Täydellinen ohje – Olivian parhaat reseptit -kirja. Minä luin ohjetta ja mies teki työt, joten annan kunnian lopputuloksen onnistumisesta täysin puoliskolleni. Nautiskeltiin hyvin jäähtynyt kakku leipomisesta seuraavana iltana kaveriporukalla hampurilaisgrillauksen jälkkärinä.
Oheen tein kirpsakan mansikka-sorbetin eli soseutin osittain sulaneet mansikat tasaiseksi massaksi, lisäsin sekaan lorauksen mustaherukkamehua ja laitoin takaisin pakkaseen. Kävin välillä sekoittamassa ja syötiin se kakun ohessa ennenkuin ehti jäätymään. Alimmaisen kuvan kakkupala on muuten kuvattu seuraavana päivänä ja ohessa jääkaappikylmää mansikkakastiketta eikä enää kohmeista sorbettia.
Ihastuin muutenkin tuohon kauniiseen kirjaan ensilukaisulla: juuri sopivan yksinkertaisia, klassikkoreseptejä ilman turhia kikkailuja: isoja ja pieniä ruokia sekä leipomuksia. Ilmava taitto, selkeät ja mukavan tiivistetyt ohjeet sekä plussana ammattilaisten antamat pro-vinkit kunkin ohjeen kohdalla.
“On olemassa ohjeita ja Täydellisiä ohjeita. Olivian Täydellisten ohjeiden avulla ensikertalainenkin onnistuu gourmet-tason klassikkoruuissa. Jokaista ohjetta varten ruokatoimittaja Suvi Rüster käy läpi kymmeniä ohjeversioita, kirjoittaa niiden pohjalta omansa ja testaa sen huolellisesti. Täydelliset ohjeet on kuvannut palkittu ruokakuvaaja Sami Repo. Keskinkertaiseen nyt vain ei kannata tyytyä.”
Amerikkalainen juustokakku
(n. 15 palaa)
p o h j a
200 g Digestive-keksejä
100 g sulatettua luomuvoita
t ä y t e
400 g Philadelphia-tuorejuustoa
150 g crème fraîchea
1 1/3 dl sokeria
4 luomukananmunaa
2 tl vanilja-aromia
2 tl sitruunamehua
(Huom! Korvasimme puolet Philadelphiasta maitorahkalla eli yksi rasia Philadelphiaa ja yksi purkki maitorahkaa. Sekä sisällytimme sokerimäärään 2 tl vaniljasokeria ja jätimme vanilja-aromin pois, kun sitä ei meiltä löytynyt)
1. Murenna keksit. Sekoita sulatetun voin kanssa. Painele keksimuruseos voidellun irtopohjavuoan (halkaisija 24 senttiä) pohjalle. Nosta vuoka kylmään odottamaan.
2. Sekoita tuorejuusto, crème frâiche, sokeri, vanilja-aromi ja sitruunamehu kulhossa. Riko munat yksitellen täytteeseen. Sekoita vatkaimella tasaiseksi.
3. Levitä täyte keksipohjan päälle. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia (meillä oli uunissa n. 50 minuuttia, jälkilämmöllä)
4. Jätä kakku huoneenlämpöön jäähtymään. Nosta jäähtynyt kakku kylmään, ja anna sen jähmettyä 4–6 tuntia, mielellään seuraavaan päivään.
k r i i t t i s e t v a i h e e t
– Aseta leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin. Leikkaa ylimääräinen paperi pois.
– Painele keksimuruseos tiiviisti vuoan pohjalle, jotta kypsä kakku pysyy leikatessa kasassa.
– Nosta täytteen raaka-aineet ajoissa huoneenlämpöön. Niiden tulee olla samanlämpöisiä, jotta täyte ei juoksetu.
– Jos leivot kakun ohjeessa mainittua pienempään vuokaan, se tarvitsee pidemmän paistoajan. Jos teet kakun suurempaan vuokaan, paistoaika lyhenee. Kakku on kypsä, kun se hytisee kevyesti vuokaa heiluttaessa, mutta ei aaltoile.
– Jos kakun pinta tummuu uunissa liikaa, peitä vuoka leivinpaperilla. Ruskistunut juustotäyte maistuu karvaalta.
– Kakun pinta laskee uunista ottamisen jälkeen reilusti, mutta se on silti kypsä. Anna kakun hyytyä rauhassa viileässä useita tunteja.
7 comments
aijai! just viikonloppuna googlettelin new york cheesecake -ohjetta mutta en sitten saanut aikaiseksi oikeasti toteuttaa suunnitelmaa. eli oliskin siis pitänyt lähteä TEILLE! 😀
No tässä on sitten plakkariin hyvä (ja helppo) ohje seuraavaan kakkuhimoon! Ja ehkä me voidaan tarjota tätä toistekkin, teikäläisille 🙂
Mun ukkokin on kuulkaas semmoinen juustokaakkuleipuri, että oksat pois! <3 Useampia kokeilemalla on löytynyt ihan superhyvä ohje. Tuohon ei olla kyllä vielä tutustuttu.
Tää juustokakkuilu taitaa olla joku miesten juttu!? Jee, mutta mikäs siinä, syöminen se vasta mukavaa onkin! Myös mun kaksi miespuolista ystävääni tykkäävät juustokakkuleipomisesta 😀
Tuo kirja vaikuttaa muutenkin todella hyvältä, ainakin mun makuun ja täytyy kokeilla siitä muitakin ohjeita ja napa kiittää.
Mistä tuota Olivian kirjaa saa?
Täältä, klikkaa linkkiä 🙂
http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=8253532202
Kiitos ohjeesta, juuuuuuri tätä kaipasin, niin kiva sattuma! 🙂