Nyt on kerätty ensimmäinen, itsekasvatettu kesäkurpitsa kasvimaalta! Peijakas oli venähtänyt meiltä salaa noin komeaan mittaan (esittelen tätä kuin kalastaja saalistaan) ja tuli kiirus kerätä se maasta pois. Alkuihastelun jälkeen seuraava kysymys kuuluikin, että raaskiiko tätä rakkaudella kasvatettua syödä!? Ainakin siitä oli tehtävä jotain syntisen hyvää ja tässä tapauksessa se tarkoitti kermaista risottoa! Pohjana käytin hyväksi havaittua Jamie Oliverin risottoreseptiä, jonka höystin tällä kurpitsalla ja mintulla (jota meiltä myös löytyy runsaana satona). Kokkasin pannullisen (4-6 annosta) suunnilleen näin:
Kesäkurpitsarisotto kera mintun
1 litra kuumaa kasvislientä
1 rkl oliiviöljyä
2 (kesä)sipulia pilkottuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
kesäkurpitsaa kuutioina (käytin kuvan vonkaleesta puolet)
400 g risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
suolaa ja mustapippuria
70 g voita
tilkka kermaa
n. desi raastettua parmesaania
tuoretta minttua
Kuumenna kattilassa kasvisliemi. Kuumenna toisessa kattilassa/pannussa oliiviöljy ja lisää valkosipulit ja sipulit. Kuullota hetki ja lisää sekaan kuutioidut kesäkurpitsat, anna pehmetä. Mittaa joukkoon riisit ja lisää hieman levylle lämpöä.
Sekoita aineksia koko ajan. Kun riisit ovat hieman kuultavia (noin minuutin kuluttua), lisää valkoviini ja sekoita taas hyvin. Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää joukkoon kauhallinen lämmintä kasvislientä ja suolaa. Vähennä levyn lämpötilaa ja anna hautua. Sekoita ja sekoita: tämä on tärkeää, jotta riisi kypsyy tasaisesti ja siitä irtoaa tärkkelystä. Kun neste on imeytynyt, lisää uusi kauhallinen kasvislientä ja sekoita. Jatka tätä niin kauan kun riisi on mielestäsi kypsää. Maista ja kokeile, riisiin saa jäädä purutuntumaa. Maistele makuja.
Kun riisi on kypsää ja neste haihtunut, nosta risotto pois levyltä ja lisää voi + parmesaani (ja halutessasi hieman kermaa). Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon tuoretta minttua ja hieman sitruunamehua. Sekoita varovasti ja anna muhia muutama minuutti. Valmista on ja parhainta syödä juuri nyt!
2 comments
kiitos reseptistä! mun viljelylaarista tuli myös mm. kesäkurpitsaa ja minttua, joten tämä oli oivallinen resepti kokeilla ja hyvää tuli! 🙂
Kiva kuulla! Meilläkin tuota satoa riittää, niin tulee tehtyä vielä useammankin kerran 😀