Nyt on kuulkaas kurkut tölkissä ja tölkit jääkaapissa! On tillillä ja piparjuurella maustettuja ja valkosipulisia. Perinteisen etikkavalmistaja Rajamäen kanssa toteutetun blogiyhteistyön myötä minulle avautui vihdoin tämä keittiöpuolen säilöntämaailma, jota on jo kauan pitänyt kokeilla. Aineksethan ovat perin yksinkertaiset ja valmistaminen yllättävän helppoa!
“Etikalla voi säilöä lähes mitä vain! Kokeile rohkeasti makean happamia marja- ja hedelmäsäilykkeitä perinteisten säilöttyjen vihannesten, juuresten ja sienten rinnalla!” kehoitetaan Rajamäen nettisivuilla.
Koska tämä oli minulle ensimmäinen säilöntäkerta, halusin aloittaa perinteisesti kurkuista. Toisen tölkillisen tein yksinkertaisen perusohjeen mukaan (reseptit alla) ja toiseen satsiin lisäsin viipaloituja valkosipulinkynsiä. Parin viikon päästä pääsemme näitä maistamaan ja uskon tästä innostuksen vasta alkavan: niin helposti säilöntä sujui, kunhan oli ainekset valmiina ja purkit puhtaana.
Vinkki! Täältä löydät ohjeet ja vinkit tölkkien oikeaoppiseen käsittelyyn > tölkkien käsittely
///
HERKKUKURKUT
1,5 kg avomaankurkkuja (noin 15 kpl)
pala piparjuurta
kruunutilliä
Mausteliemi
9 dl vettä
2-2,5 dl sokeria
1,5 rkl suolaa
1/4 rkl maustepippureita
1/4 rkl sinapinsiemeniä
2 dl Rajamäen Väkiviinaetikkaa
Pese kurkut huolellisesti ja viipaloi ne. Lado kurkkuviipaleet puhtaisiin lasitölkkeihin piparjuurilastujen ja tillin kanssa. Keitä vettä, sokeria ja mausteita noin 10 minuuttia. Lisää etikka ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada liemi kurkkujen päälle niin, että kurkut peittyvät.
Kurkut ovat valmiita syötäväksi parin viikon kuluttua. Säilytä kurkkupurkit alle +10 asteen lämpötilassa.
///
VALKOSIPULIKURKUT
Ohje sama kuin yllä, mutta korvaa piparjuuri ja tilli viipaloiduilla valkosipulinkynsillä ja laita tavallisen Väkiviinaetikan sijaan Rajamäen Valkosipuli Väkiviinaetikkaa.
Lisää reseptejä löydät Rajamäen etikkapullojen etiketeistä ja nettisivuilta, klikkaa > reseptit
Rajamäen myös kampanjoi suomalaisen työn puolesta ja on mukana Sinivalkoinen jalanjälki -kampanjassa, joka muistuttaa suomalaisen työn merkityksestä sekä arjen jokapäiväisten ostopäätösten vaikutuksesta Suomen työllisyyteen. Rajamäen perinteistä väkiviinaetikkaa on valmistettu suomalaisin voimin jo 120 vuotta, ja se onkin yksi Suomen vanhimmista merkkituotteista. Valmistusmenetelmät ovat vuosien varrella kehittyneet, mutta oikeaoppinen, luonnollinen käymismenetelmä ja kotimainen ohra ovat edelleen väkiviinaetikan aitouden salaisuus.
2 comments
Sait sinäkin selvästi etikkaherätyksen! 😉
Heeeeei, kiitos ohjeesta! Mun on pitänyt tehä maustekurkkuja itse ties kuinka monena syksynä. En tosin tiiä, onko avomaakurkkujen sesonki jo ohi, hmm…